Pálinkafőző hőmérő

Pálinkafőző hőmérő

 

 

Pálinkafőző hőmérő

Pálinkafőző hőmérő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki sosem használta, nem is tudja, hogy mekkora segítség pálinkafőzés közben egy pálinkafőző hőmérő. Ezek az ügyes kis szerkezetek, olyan információkkal láthatnak el minket, melyek szinte nélkülözhetetlenek például, a pontos elválasztásoknál. De tovább megyek. Honnan tudhatjuk azt, hogy a lefőzendő cefrénk jól sikerült-e, avagy sem. Ezt is megmutatja nekünk egy jól kiválasztott pálinkafőző hőmérő. Ha cefrefőzés közben, a PÁRATÉRBEN elhelyezett hőmérőn mért érték 90 fok, vagy az alatti, és hűtőnkből megindul az alszesz csurgása, akkor örülhetünk, mert jó cefrét sikerült készítenünk. Ha az alszesz csak 92 fok, vagy afölött indul meg, akkor ez azt jelenti, hogy kihozatalunk igen csak gyengécske lesz. A teljes hőmérséklet/szeszfok táblázat ITT található ma. Hőmérő több féle kivitelben választható.Általánosságban elmondható, hogy erre a célra legjobban a digitális hőmérők használhatók. Én ezek közül is a riasztós hőmérőt szeretem a legjobban.

Ez egy olyan digitális, riasztós hőmérő, melynek szondája kb 10 cm hosszú rozsdamentes acélból készült érzékelő testtel lett szerelve. A mérővezeték sem egyszerű műanyag vezeték, hanem egy fém harisnyával bevont, hőálló anyag. Méréstartománya 0-250 Celsius fokig tart.  Ezen tartományon belül, tetszés szerint beállíthatjuk azt a hőmérsékletet, melynél a riasztást kérjük. De ez még nem minden.  Kijelzője jól olvasható, nagy számjegyekkel ellátott. Letámasztható asztalra, de a hátuljába rejtett mágnes segítségével, könnyedén odatapad az acél felületekre. A riasztós hőmérő segítségével azonnal értesülhetünk róla, ha az előremenő páránk hőmérséklete elérte az elválasztás hőfokot, vagy főzőnk hűtőjében ideje vizet cserélnünk, mert az általunk előre beállított hőmérsékletnél, a készülék csipogó hanggal fog jelezni.

Pálinkafőző hőmérő

De talán a legnagyobb előnye az, hogy nagy segítségünkre lehet az elválasztásoknál is, amennyiben párahőmérőként használjuk. Én általában 93-94 fokos gőzhőmérsékletnél szoktam elkezdeni keresni az utópárlat elválasztásának idejét. A 94 fokos gőz, kb 45-48%-os lefolyó alkoholtartalmat jelöl. Ez az az idő, amikor érdemes elkezdeni figyelni a lecsurgó párlat ízét, illatát, hogy elválasztásunkat, időben elvégezhessük. Ez nagy segítség, ha az ember pálinkafőzőzés közben esetleg mással is foglalatoskodik. Ennek az ügyes kis szerkezetnek a segítségével, azonban innentől nem kell ott ülni a főzőnk mellett, mivel az előre beállított hőmérsékletnél, hangjelzéssel hívja fel figyelmünket, hogy eljött az utópárlat elválasztás ideje. A hőmérséklet tetszés szerint beállítható. Az ára 7990 Ft.

A következő lehetősség, a magasabb felépítésű, de hosszabb szárral készülő pálinkafőző hőmérő.

 

 

 

 

 

 

 

Hosszú szára, bármelyik páracsőbe, vagy sisakba (Pistorius tányérba) bőven beleér. Tized fok pontossággal mutatja nekünk az előre menő pára (alkohol gőz) hőmérsékletét. Megjegyzi az utolsó mért értéket (Hold) és vigyáz az őt tápláló elemre, mert bekapcsolás után, kb 10 perc múlva kikapcsolja magát. Ára 5990 FT. Az adott gőzhőmérséklethez tartozó alkohol koncentrációs méréseimet ITT találod.

Pálinkafőző hőmérő

Az utolsó kis mobil hőmérőt nem csak pálinkafőző hőmérő gyanánt szoktam használni. Pici, akár zsebben is jól elfér, és az ára is barátságosabb. Egy elemmel kb 1 évig üzemel. Az elem tartozéka a hőmérőnek. Az ára 2990 Ft. A hőmérők megtalálhatók a Kiegészítők között. Megrendelés a Kapcsolat gombról.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..