Egylépcsős pálinkafőző

Egylépcsős pálinkafőző.

 

 

Egylépcsős pálinkafőző

Egylépcsős pálinkafőző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyre nagyobb igény mutatkozik hazánkban az egylépcsős pálinkafőző használatára, vagyis az egymenetes pálinkafőzésre.  A vele készült párlatok, klasszisokkal illatosabbak lesznek. Ez köszönhető a zárt rendszerben történő többszöri elpárolgás/lecsapódás jelenségnek. (rektifikáció) Itt nem veszíthetünk illatokat, mert azoknak nincs hová elpárologniuk. Biztosan tapasztaltad már azt a jelenséget, hogy a kisüsti módszerrel főzött alszesznek, lényegesen gyümölcsösebb illata van, mint a második főzés utáni finomítványnak. Nos ennek egyszerű magyarázata van. Minél többször melegítjük fel az alkoholos elegyet, abból minden esetben illatokat veszítünk. Az egylépcsős pálinkafőző ezt a hibát, nullára redukálja. További előnye, hogy a cefrénkből a kész pálinkát, csak egyszer kell főzni. Nyilván ez az egy főzés kicsit hosszabb mint a cefre főzés, de még így is kevesebb idő, mint ha kétszer főznénk.

Egylépcsős pálinkafőzők szabályzása.

Én  egylépcsős pálinkafőző esetén, a Pistorius tányéros rendszereket kedvelem. Arányos rézfelületnagyságukkal szinte garantálják a kiváló minőségű párlat elkészültét. Használatuk további nagy előnye, hogy nem kell a főző mellett állni és szabályozgatni a rájuk folyó víz mennyiségét, mert ezt elintézi helyettünk a külön rendlehető automata hőfokszabályzó. (30,000 Ft) Ez a szabályzó egyébként, alkalmas egyéb egylépcsős rendszerek vízhőmérsékletének, de az átfolyós hűtők vízhőmérsékletének automatikus szabályzására is. Tehát ez az ügyes kis szerkezet, tulajdonképpen egy automata vízszabályzó pálinkafőzőhöz.

 

 

 

 

 

 

 

Létezik duplázott változata is,  hőmérséklet szabályzónak, ami egyszerre képes mindkettőt egymástó függetlenül szabályozni.

 

 

 

 

 

 

 

 

100 Literes főzőig általában 3db-ot szoktunk feltenni az üst tetejére. (sisakra) (de ez szabadon módosítható, többre) A felső Pistorius tányér tetejére engedett víz mennyiségével állíthatjuk be, a kívánt alkohol erősséget, az egylépcsős pálinkafőző készülékünkön. Vízzel való megtáplálása történhet hálózati vízrendszerről, de akár a hűtőnkbe lévő meleg vízről is. Természetesen a hőmérséklet szabályzón, (ha van) ilyenkor állítanunk kell a beleépített átfolyásszabályzó szelepen is. Lehetőség van (külön kérésre) a tányérokba épített párahőmérő beépítésére is. Ez alkalmat ad, a tányéronkénti párahőmérséklet megfigyelésére. Ezzel tájékozódhatunk a tányérok közötti hőmérséklet különbségekről. A hőmérő beépítéskor, a beépítés ingyenes, csak a felhasznált párahőmérőket kell fizetni.(6000 Ft/db)

Pálinkafőzés egymenetben

Pálinkafőzés egymenetben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egylépcsős pálinkafőző kiegészítői.

További előnye a rendszernek, hogy bármilyen pálinkafőzőre, utólag is felszerelhető (menet illesztés után) bármilyen főzőre. A tányérokon lévő csatlakozók 1 colos méretűek. A 3 db tányér teljes magassága cca:40cm. Alsó csatlakozásuk 1 colos hollandi, a felső pedig 1 colos külső menet. Természetesen megfelelő átalakítóval (szűkítő/bővítő) szinte bármilyen menetes csatlakozással rendelkező pálinkafőzővel összehozható. A víz fogadó, és áteresztő csatlakozók ki vannak építve rajta. A víz betáplálását a felső tányérra kell bekötni, és az alsóról elvezetni, a  meleg vizet. A víz hőmérséklet szabályzója, tetszés szerint állítható/átállítható. Úgy a víz hőmérséklete, mint az átfolyás intenzitása is állítható az egylépcsős pálinkafőző rendszer szabályzóján. (átfolyás szabályzó)

A következő képen egy DES 100 literesre tette fel, a gazdája. Nyilván ebben az esetben szükség volt egy átalakítóra, hogy a rendszer fogadására alkalmassá tegyük a vízzáras DES-t. Új gazdája ezt ügyesen megoldotta.

 

Természetesen az egylépcsős pálinkafőző finomító tányérjai, szabadon kombinálhatók, az általam gyártott egyéb kiegészítőkkel. Például, deflegmátorokkal, és aromatányérokkal. Az aromatányérok használatával, plusz ízeket aromákat vihetünk be párlatainkba. Aszalt, vagy friss gyümölcsökkel megtöltve, nagyon megemelik pálinkáink fogyasztási értékét. A teljes kiegészítő kínálatot, ITT tudod megnézni.

 

 

 

 

5 Comments:

 1. Kedves Miklós!
  Átolvasva az egylépcsős főzéssel kapcsolatos írásait, nem találok arra vonatkozó leírást,hogy hány százaléknál kell elválasztani az előpárlatot, és hol kell leválasztani az utópárlatot?
  De nem csak Önnél nem találom,hanem az interneten sem lelek ilyen adatokat.
  Szemezgetek az Ön által gyártott kiegészítőkkel, de szeretném először körbejárni ezt a témát.
  Tudna segíteni pár adattal ezzel kapcsolatban?
  Köszönettel: K. Péter?

  • Kedves Péter!

   Valóban nem olvashat ilyen információt, mert ez sok mindentől függ!
   Elsősorban függ a cefre alkoholtartalmától. De függ a fűtés intenzitásától. a lepárló egység milyenségétől (hűtés fajtája, intenzitása, stb)
   Nincs rá ökölszabály, hogy mikor hogyan kell elválasztani a frakciókat egymástól.
   Talán egy “ajánlatom van”. Amíg kisüsti főzésnél (25tf%-os alszeszt feltételezve) 1,5% az előpárlat mennyisége, egylépcsős főzésnél ez a viszonyszám, kb:0,5%. Az utópárlat elválasztás, (mint kisüstinél is) ízlés dolga. Az egylépcsős lepárlás, (mint szoktam mondani) a pálinkafőzés haladó szintjét feltételezi. Megfelelő tapasztalat hiányában azt szoktam mondani: Először tanuljunk meg kisüti módszerrel jó pálinkát főzni, utána térjünk át az egylépcsős lepárlásra. Ezért készítem úgy a Pistorius tányérokat, hogy azok utólag bármikor felszerelhetők az áltam gyártott berendezésekre. Remélem tudtam segíteni.

 2. Kedves Miklós !
  Kérdésem a következő lenne. Már meglévő egylépcsős pálinkafözőmre a hőmérséklet szabályzót , amit önnél kapható, rá tudom e szerelni az enyémre? Vezetékes hűtővizes rendszerem van.

  • Üdvözlöm! Amennyiben az érzékelőt be tudja kötni a hűtővíz elfolyó oldalába, és a hideg víz betáplálási oldalra beköti a szabályzóból érkező vizet, minden további nélkül, szépen foglya szabályozni a jelenlegi finomító oszlop vízhőmérsékletét. Ezzel levéve a válláról ezt a terhet.

 3. Kedves Miklós! Lehet, hogy a közeli jövőben szeretnék egylépcsősre váltani. A DES-ben gondolkodom mert az van. Láttam a képek között, hogy a Pistorius tányért össze lehet hozni a DES típusú főzővel. Kérdésem az lenne, hogy azokat az átalakításokat ön is készíti, vagy azokat a vevőnek kell elkészíttetnie. A másik pedig az, hogy attól függetlenül is kell a nagy hűtőtartály, hogy a tányérokon hideg vizet engedünk át?
  Tisztelettel István

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..