Téli cefrefűtés

Téli cefrefűtés

 

Téli cefrefűtés

Téli cefrefűtés

A Téli cefrefűtés akkor lehet fontos, ha erjedésben lévő cefrénknek, nem tudjuk biztosítani a megfelelő hőmérsékletű helyiséget.

Tegnap egy pihent agyú ötlet jutott eszembe. Mivel a pincémben elég hűvös van,(16 fok) és éppen almacefre rotyog a hordókban,( a tenyerem meg viszketett, mert már hiányzott a pálinkafőzés 🙂 azon kezdtem agyalni, hogy hogyan lehetne megoldani, a téli cefrefűtés problémáját, kicsit  feljebb vinni a  (legalább a hideg cefre) hőmérsékletét, mivel az egész helyiség felfűtése, elég sok pénzbe, kerülne. Így hidegen, pedig jó esélyem van arra, hogy vagy nem erjed ki megfelelően, vagy az erjedés leáll, és sosem kerül a pálinkafőzőbe. Addig addig kortyolgattam a múlt évi birspálinkát, (még mondja valaki hogy az alkohol butít:) míg eszembe jutott, hogy megpróbálom, 20 fok körülire melegíteni a cefrét, hogy az erjedést elősegítsem. Méghozzá úgy, hogy lehetőleg ne is legyen több, de ezt a hőmérsékletet, folyamatosan tartsa. Na itt jött az ötlet. Beleteszek a cefrébe egy akváriumfűtő betétet, ezzel megoldva a téli cefrefűtés problémáját.

cefrefűtés-betét

cefrefűtés-betét

Ennek az ügyes kis szerkezetnek, fokozatmentesen lehet szabályozni a hőmérsékletét, vízálló, és termosztát is van benne. Fogyasztása 150W, persze csak akkor mikor fűt. Ha elérte a cefre a beállított 20 fokot, kikapcsol.

Hát kérem. Mi lehetne jobb megoldás, ha a téli cefrefűtés másképp nem megoldható?

Na mondom akkor próba!

cefrefűtés-betét2

cefrefűtés-betét2

Elég furán mutat nem?

Aztán lenyomkodtam a bundát, és a fűtőbetétet is lenyomtam a forrásban lévő, almacefre aljára…

Pálinkafőzés cefrézés

Pálinkafőzés cefrézés

Most pedig várom a hatást ….

…ami ez lett

cefrefűtés-betét5

cefrefűtés-betét5

A cefre hőmérséklete, megemelkedett a képen látható, 23,8 fokosra. Azt hiszem visszább veszek a termosztátból.

Talán, így a főerjedés időszakában nem is kéne a téli cefrefűtés. De amint ez lemegy, azonnal elkezd majd, visszaesni a cefre  hőmérséklete, ha hideg helyen tartjuk, és az erjedés lelassulhat, rosszabb esetben le is állhat.

Én viszont, pont az erjedést szeretném, “nyári” hőmérsékleten megejteni, hogy cefrém, minél előbb elerjedjen, és mehessen a pálinkafőzőbe.

Vélemény, hozzászólás?