Pálinkahibák

Pálinkahibák

 

A pálinkahibák többször okoznak fejfájást a pálinkafőzés hódolóinak. Mindig nagy figyelemmel legyünk a cefrézésre, és a lepárlásra! Ha valamit elrontunk, már nehéz, szinte lehetetlen kijavítani. Ha mégis bekövetkezne a hibázás,(miért ne? emberek vagyunk) akkor megpróbálhatjuk a pálinkahibák utólagos javítását. Nyilván már ne várjuk azt, az estlegesen kiváló eredményt, mintha minden klappolt volna, de egy próbát megérhet a pálinkahibák javítása. A következőkben egy, a Sólyom könyvből kimásolt segédletet tettem ide, hátha valakinek segítségére lesz egyszer.

Pálinkahibák

 

Azt kívánom, soha ne kelljen elolvasni, a lenti, pálinkahibák taglalásával foglalkozó részt! Persze szükség, törvényt bont….

HibaEredeteKezelési módAdagolásEredmény
Ecetsavas

cefrézés,

cefretárolás

körülményei

kalcium-karbonátnátrium-hidroxid:30% (V/V)-ospálinka, kezelés után újra desztillálás

1g 0,5 g

ecetsavra

illó sav 90%-os

semlegesítéséig

csökken az

aromaanyag

Észteres

(etilacetát)

cefrézés és

desztillálás

házasítás alacsony észtertartalmú

pálinkával

szükség szerintjavuló minőség
Dohos, penészes

cefrézés,

cefretárolás

körülményei

aktív szén, szűrés

szükség szerint

2-5 g/l vagy

10-15 g/

elfogadható, de

erősen csökkent

aromaanyag

Kén-hidrogénes

cefrekezelés,

fertőtlenítés

Sulfidex vagy Ercofid

kovasav-gél,ezüst-klorid,

ezüst-acetát,szűrés

200 g/hl feleslegben,

4 g/hl,feleslegben

gyakorlatilag

megszüntethető

Akroleinesföldes cefremegsemmisítés

Vajsavas

cefrézés

oltott mész,

újra-desztillálás

20% (V/V)-rahígítva

500 g/hl

erősen csökken

az aromaanyag,

kemény” jellegű

lesz a pálinka

Keserű-mandula

szagú

cefrézés

nagy cianid-

tartalom: ezüst-nitrát, szűrés

nagy benzaldehid­

tartalom: 5%-os kénessav

10 g/hl

megfelelő

minőség

Kén-dioxidos

cefrézés,

tartály-előkészítés

kalcium-karbonát

20%(V/V)-ra

hígítva, szűrés, finomítás

300-400 g/l

kemény” jellegű

lesz a pálinka

Kén-dioxidos

cefrézés,

tartály-előkészítés

oxidálószerek:

hidrogén-peroxid

30%-os oldata

0,3 ml 100 mg/l

kénessavra

jó hatásfok

kálium-permanganát

0,3 mg 100 mg/l

kénessavra

nátrium-hidroxid,desztillálás

pH – 5,5-ig

közepes

anioncserélő

gyanta

jó hatásfok, a

minőség javul

Metil-alkohol

cefrézés

házasítás kis metil-alkoholtartalmú

pálinkával

szükség szerint

Előírásnak

megfelelő

minőség

Drogos, szárjelleg

cefrézés

aktív szén, szűrés

20-100 g/hl

aromacsökkenés

Elő- vagy utópárlatos

desztillálás

újradesztillálás

40%(V/V)-ráhígítva

Égett. keserű

desztillálás

aktív szén

szükség szerint

gyenge minőség

Fémes

cefrézés,

desztillálás,

tárolás

kationcserélő

gyanta

jó hatásfok, a

minőség javul

Zavarosodás,

opálosodás

kemény hígítóvíz

újra desztillálás

jó minőség

kationcserélő gyanta

jó minőség

fémmel érintkezik

kationcserélő gyanta

jó minőség

kozmaolajos

40-50%(V/V)

Nagy finomságú fizikai szűrőn átengedni. (kiegészítők)

jó minőség

magnézium-oxid+

kovagél +

bentonit, szűrés

100-500 g/hl +

200-300 g/hl +

150g/hl

gyengül a minőség

 

Vélemény, hozzászólás?