Pálinka kihígítása

 Pálinka kihígítása

 

Pálinka kihígítása elkezdődhet, hiszen párlatunk lefolyt a pálinkafőzőből.

Sokszor előforduló kérdés, hogy ha kész a párlatunk, hogy tudjuk kiszámítani, hogy mennyi vízre lesz szükségünk, a kívánt szesztartalom eléréséhez. Ezt van aki folyamatos hígítással, és mérésekkel éri el, és van aki kiszámolja, mert ki lehet.

epruvetta-1

Vegyünk egy példát. Van mondjuk 10 liter, 65%-os pálinkánk. Ezt szeretnénk kihígítani, 49tf%-osra. A kiszámítás képlete a következő. Liter x Tf% / a kívánt erősséggel, – a literszám.

Példánkban ez a következőképpen néz ki: 10×65= 650:49=13,2- 10=3,2L. Remélem érthető… A lényeg, hogy a fent felvázolt estben, 3,2 liter desztillált vízre lesz szükség a kívánt, 49%-os szeszfok eléréséhez. Én egyébként nem szoktam megvenni a drága gyógyszertári desztillált vizet,(980ft/2L), hanem a szentkirályi ásványvíz rózsaszínkupakosát használom. Nem volt még rá panasz.

Vélemény, hozzászólás?