Pálinka szellőztetés

Pálinka szellőztetés               Pálinka szellőztetés, régi fortélya a pálinkakészítő embernek. Sajnos néha a lefőtt pálinkánknak nem egészen olyan az illata, amit elvárnánk tőle. Ennek több oka is lehet. Elképzelhető hogy a gyümölcs, amiből a cefre készült nem elég intenzív illattal lett megáldva, vagy a …

Tovább olvasom…

Óriás deflegmátor

óriás deflegmátor

Óriás deflegmátor A deflegmátorok pálinkára gyakorolt jótékony hatásairól, már sok szó esett már ezen az oldalon. Egyre nagyobb igény mutatkozott azonban, a három jól bevált méreten kívül, egy nagyobb, még erősebb páralecsapódást produkáló, és az akár 100 liter feletti üstökből felszabaduló gőzök “kiválogatására” is képes készülék iránt. A óriás deflegmátor …

Tovább olvasom…

Cefre cukortartalom

Cefre cukortartalom   Cefre cukortartalom és savtartalmának a mérése.   A gyümölcstermesztő gazdák mindig gondban vannak, mikor is jobb elkezdeni a szüretet. Mikor jött el az idő amikor gyümölcseinkből készült cefre cukortartalom vizsgálata jó eredményeket mutat? Ha rossz idő köszönt be és akár egy hétig is eshet az eső, akkor …

Tovább olvasom…

Újfehértói fürtös meggy

Újfehértói fürtös meggy                       Újfehértói fürtös meggy fafajtát 1961-ben, az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben nemesítette a Pethő Ferenc vezette kutatócsoport. Az első olyan meggyfajta, mely az USA gyümölcs piacára is bekerülhetett: Balaton néven 1991 óta igyekszik meghódítani az USA meggypiacát. A …

Tovább olvasom…

Tiszanánai nyár

Tiszanánai nyár.                 A most már hagyományossá váló Tiszanánai nyár rendezvénysorozat nyitóeseményére, a Tiszanánai Országos Tűzoltó-fesztiválra voltam hivatalos. A múlt hét végén, egy megtisztelő kérésnek tettem eleget. Hetekkel a rendezvény előtt kaptam egy telefonhívást, mely arról szólt, hogy elmennék-e a “Tiszanánai Nyár” rendezvénysorozaton belül …

Tovább olvasom…

Szedd magad sárgabarack 2016

Szedd magad sárgabarack 2016       Szedd magad sárgabarack 2016! Annak ellenére, hogy a sárgabarack csak június végétől augusztus elejéig érik hazánkban, mégis egész évben érdemes lenne fogyasztanunk. Szerencsére a felhasználása elég sokrétű, így télen is könnyedén élvezheti a szervezetünk a magába foglalt tápanyagokat aszalva, lekvárként vagy akár befőttként …

Tovább olvasom…

Párlat adójegy

Párlat adójegy     Jelenleg érvényes párlat adójegy igénylés szabályai. FELHÍVÁS a magánfőzés szabályainak 2016. január 1-jét követő változásairól Tisztelt Ügyfeleink! A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) magánfőzésre vonatkozó szabályai 2016. január 1-jével jelentősen módosultak. A változásokról, a …

Tovább olvasom…

Térképre pakolják a jó magyart pálinkát

Ha kemény harc árán is, de térképre pakolják a jó magyart pálinkát A magyar kormány hatalmas harcot vállalt a magyar pálinkáért, ennek lett az eredménye a pálinkatörvény, a köztestületként működő Pálinka Nemzeti Tanács, a pálinka hungarikummá válása, illetve az is, hogy az Európai Unióban eredetvédelem alatt áll ez a termék …

Tovább olvasom…

Gyógypálinka

Gyogypalinka

Gyógypálinka   Gyógypálinka készítés. Ágyas pálinkát általában a cefrét is szolgáltató gyümölcsökkel szoktak készíteni. Ennem oka lehet az is, hogy a Zwack család évszázadokkal ezelőtt, olyan magasra tette a mércét gyomorkeserűjével, hogy aztán már nem maradt kedve kísérletezni a pálinka hívőknek ezzel. Pedig megéri. Nem a gömbölyded üveg tartalmát kell utánozni, …

Tovább olvasom…

Lezárult a vita pálinkafőzés ügyben az EU-val

pálinkafőző törvény

Lezárult a vita pálinkafőzés ügyben az EU-val Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság. Az uniós bizottság sajtószolgálata szerint a bizottság azt követően foglalt állást a pálinka adóügyének lezárása mellett, hogy a Magyarországon 2016. január elsején elfogadott új jövedéki törvényt az EU-s szabályokkal összhangban állónak találta. Az …

Tovább olvasom…